Αρχές της δεκαετίας του ’50 και συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου 1951, η εταιρεία KEO λανσάρει στην αγορά την μπύρα που φέρει το όνομα της. Έκτοτε και για 60 και πλέον χρόνια η Κύπρος έχει την δική της μπύρα. Για περισσότερο από μισό αιώνα, η μπύρα ΚΕΟ είναι ταυτισμένη με την Κύπρο, τόσο για τους ντόπιους αλλά και τον ξένους επισκέπτες.
Η μπύρα ΚΕΟ σχεδιάστηκε από Τσέχους ζυθοποιούς βάση της φημισμένης Τσέχικης παράδοσης στις μπύρες lager λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις Κυπριακές κλιματολογικές συνθήκες. Έμφαση δίνεται στις πιο υγιεινές συνθήκες παραγωγής έτσι που η μπύρα να μη χρειάζεται παστερίωση, διατηρώντας την φρεσκάδα της και το άρωμα της, Η ίδια ακριβώς σύνθεση και μέθοδος ζύμωσης, παλαίωσης και εμφιάλωσης χωρίς παστερίωση, εφαρμόζεται με συνέπεια μέχρι σήμερα διατηρώντας την υψηλή ποιότητα της μπύρας ΚΕΟ.
Με την μπύρα ΚΕΟ διευρύνθηκε η αγορά μπύρας στην Κύπρο και αργότερα με την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος στο νησί, το ζυθοποιείο της ΚΕΟ συνεχώς επεκτείνεται, έτσι που σήμερα να έχει εξελιχθεί σε μια υπερσύγχρονη μονάδα εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής και δυνατότητας εμφιάλωσης 36,000 φιαλών την ώρα.
Το χαρακτηριστικό άρωμα, το χρυσοδιάφανο χρώμα και η απολαυστική γεύση της μπύρας ΚΕΟ την κάνουν να ξεχωρίζει. Η επιβεβαίωση ήρθε στον παγκόσμιο διαγωνισμό μεταξύ των πιο φημισμένων ζυθοποιείων, που έγινε στο Burton-on-Trent στην Αγγλία το 1987, όπου η μπύρα ΚΕΟ κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στην κατηγορία Lager.
Η μπύρα ΚΕΟ απολαμβάνει μέγιστη αναγνωρισιμότητα στην Κύπρο, έχοντας ένα από τα πιο δυνατά εμπορικά σήματα στην χώρα. Στην αγορά, διατίθεται στις πιο κάτω συσκευασίες: Φιάλες 330ml και 630ml, σε κιβώτια των 24 και 12 αντίστοιχα Κουτιά 330ml και 500ml σε πολυσυσκευασίες των 6 και των 8 Βαρέλι Draught 10λίτρων και 25 λίτρων |
Τα Συστατικά
Βύνη:
H Βύνη είναι ειδικά επεξεργασμένο κριθάρι για την ζυθοποιία. Η KEO χρησιμοποιεί επιλεγμένες ποικιλίες κριθαριού και εισάγει υψηλής ποιότητας βύνη.
Λυκίσκος:
Ο λυκίσκος είναι ένα αναρριχητικό φυτό που καλλιεργείται για τους σκοπούς της ζυθοποιίας. Η πικρή ρητίνη και αιθέρια έλαια τού, δίνουν στη μπύρα τη χαρακτηριστική της γεύση. Η KEO χρησιμοποιεί ένα ειδικό μείγμα της ανώτερης ποικιλίας λυκίσκου, η ποιότητα της οποίας είναι μεγάλης σημασίας για την μπύρα.
Αραβόσιτος:
Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικό στη βύνη, και δίνει στην μπύρα ένα ελαφρύτερο χρώμα.
Η Διαδικασία
Άλεσμα:
Η βύνη θρυμματίζεται ελαφρά σε μια χοντρή σκόνη για να της επιτρέψει να απορροφήσει το νερό.
Εκχύλιση:
Άμυλο και πρωτεΐνες διασπώνται και μετατρέπονται σε ζυμώσιμα σάκχαρα. Μαζί με άλλα συστατικά, διαλύονται σε νερό και δημιουργούν ένα υγρό που ονομάζεται " ζυθογλεύκος". Ο ζυθογλεύκος φιλτράρεται μέσω της κλίνης του φλοιού και περνά διαμέσου του διάτρητου πυθμένα στον βραστήρα.
Βρασμός:
Ο καθαρός γλεύκος βράζει σε διάφορα στάδια με λυκίσκο, προκειμένου να εξαχθούν τα αιθέρια έλαια και οι πικρές ρητίνες.
Η εκχύλιση και ο βρασμός ολοκληρώνονται σε οκτώ ώρες.
Διαχωρισμός και ψύξη:
Ο βρασμένος ζυθογλεύκος αντλείται σε υψηλή ταχύτητα σε μια άλλη δεξαμενή που ονομάζεται "Whirlpool". Η ενέργεια αυτή δημιουργεί μια φυγόκεντρη επίδραση με την οποία όλες οι πρωτεΐνες και τα υπολείμματα λυκίσκου συλλέγονται στο κέντρο της δίνης. Ο διαυγές γλεύκος συλλέγεται από την άκρη της δίνης και αντλείται μέσω ενός ψύκτη στις δεξαμενές ζύμωσης.
Ζύμωση:
Μια μέθοδος με την οποία περίπου το 80% των σακχάρων μετατρέπονται σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα από την φυσική δράση της μαγιάς που προστίθεται στο γλεύκος.
Η ζύμωση διαρκεί περίπου μια εβδομάδα και πραγματοποιείται υπό αυστηρό έλεγχο της θερμοκρασίας σε δεξαμενές.
Φύλαξη (Ωρίμανση):
Η "φρέσκια" μπύρα μεταφέρεται στα κελάρια όπου περνά περίπου έξι εβδομάδες σε κλειστές δεξαμενές αποθήκευσης σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
Μια διαδικασία αργής ωρίμανσης, ζυμώνει το υπόλοιπο των σακχάρων και εμπλουτίζει τη μπύρα με διοξείδιο του άνθρακα.
Φιλτράρισμα:
Η μπύρα περνά μέσα από φίλτρα όπου όλα τα ιζήματα και η μαγιά αφαιρούνται. Στη συνέχεια, μέσα από φίλτρα αποστείρωσης, όλοι οι μικροοργανισμοί απομακρύνονται αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη για παστερίωση.
ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ είναι η διαδικασία κατά την οποία, ανεβάζοντας την θερμοκρασία της μπύρας εξασφαλίζουμε μικροβιολογική σταθερότητα. Εν τούτοις, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την γεύση και τα αρώματα της μπύρας. Μέσω αυστηρών ελέγχων υγιεινής, η μπύρα ΚΕΟ δεν χρειάζεται παστερίωση και είναι η μόνη μπύρα στην Κύπρο που εμφιαλώνεται απαστερίωτη.
Συσκευασία:
Η μπύρα ΚΕΟ φτάνει τελικά στη γραμμή εμφιάλωσης όπου συσκευάζεται με ηλεκτρονικό έλεγχο της ροής παραγωγής που φτάνει τις 36.000 φιάλες ανά ώρα. Η μπύρα συσκευάζεται επίσης σε κουτιά και βαρέλια.
Διανομή:
Φρέσκια από την γραμμή παραγωγής η KEO διανέμεται σε όλο το νησί και ταξιδεύει στις πέντε ηπείρους για να την απολαύσουν εκατομμύρια θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο.
Η πρώτη Κυπριακή μπύρα Light Με 65 χρόνια εμπειρία, η KEO πρωτοπορεί δημιουργώντας την KEO Light, την πρώτη κυπριακή μπύρα Light. Ανταποκρινόμενη στις τάσεις της εποχής που θέλουν τον καταναλωτή να αναζητά αυθεντικά προϊόντα που συνάδουν με τον υγιεινό τρόπο ζωής του χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση, η μπύρα ΚΕΟ Light φτιάχτηκε για να του δώσει την εναλλακτική επιλογή. Με το ίδιο πάθος και την πολύχρονη εμπειρία στη ζυθοποίηση η εταιρία δημιούργησε μια μπύρα που ισορροπεί αρμονικά την γεμάτη γεύση με χαμηλότερο αλκοόλ και λιγότερες θερμίδες. Η συνταγή βασίζεται στις παραδοσιακές lager μπύρες με μοναδικά συστατικά το κριθάρι, τον λυκίσκο και το νερό. Για όλους εκείνους που ψάχνουν μια φρέσκια πρόταση στις μπύρες η ΚΕΟ Light Beer περιέχει 3.5% αλκοόλ και μόνο 29 θερμίδες ανά 100ml. Γιατί απλά… less is more. |
Cyprus…The third largest island in the Mediterranean, at the eastern corner of Europe.Washed in sunlight, hot summers, golden beaches and endless hospitality of its people. According to mythology, the goddess of beauty, Aphrodite was born here. Cyprus… Home of KEO Beer. So much identified with the island, its colors and aromas, that rightfully deserves the title of "taste of Cyprus." KEO is undoubtedly one of the most powerful Cypriot symbols that both tourists and locals recall in their memories of beautiful moments spent in Cyprus. A unique piece of Cyprus that forever accompanies foreign visitors and makes all Cypriots proud for more than 60 years. |
Crown Imports/Exports Pty. Ltd.
Preston, Victoria 3072
Tel: +61 3 9462 0177
Fax: +61 3 9462 3288
Email: sales@crownimports.com.au